donderdag 28 augustus 2008

Jane in de verkeersjungle

In een stad met meer dan 17 miljoen inwoners valt het te verwachten dat het ietsje drukker is op straat dan thuis. En ietsje chaotischer misschien. Ietsjes. Maar na een week Shanghai kan ik wel concluderen dat het verkeer van Shanghai een jungle is en ik voel me Jane die moet leren om aan een liaan van boom naar boom, of beter van stoep naar stoep te slingeren. Er lijken geen verkeersregels te zijn en als ze er al zijn, houdt niemand zich er volgens mij aan. Net als in de jungle geldt hier het recht van de sterkste en zijn alleen de ongeschreven regels van toepassing.
Regel 1: auto’s hebben voorrang op alles;
Regel 2: Heb je de dikste auto, dan heb je voorrang op de andere auto;
Regel 3: Bij twee dikke auto’s wint de luidruchtigste claxon het voorrangsgevecht;
Regel 4: Het overige verkeer is gerangschikt op motorisch vermogen, met andere woorden, scooters gaan voor brommers, brommers gaan voor fietsen, fietsen gaan voor handkarren;
Regel 5: de voetganger heeft geen enkel recht in het verkeer en moet het bij het oversteken vooral hebben van het gezegde “ieder voor zich en Mao voor ons allen”.
Voorlopig behoor ik met de kinderwagen tot de paria van het openbare leven. Oversteken is een kunst op zich en na 5 minuten was me al duidelijk dat zebrapaden puur en alleen ter decoratie worden aangebracht. De kunst is om je moedig op te stellen, je zo groot mogelijk te maken en vastberaden de weg op te stappen waarbij je de tegemoet-razende voertuigen vuil aan blijft kijken. Geen enkele chauffeur zal voor je stoppen, maar ze gaan in ieder geval met een boogje om je heen. Een expatdame met kinderwagen platrijden geeft toch te veel problemen denk ik.
Het enige waar men zich heilig aan houdt is een rood stoplicht en dit doen ze dan wel weer met volle overgave. De milliseconde dat het stoplicht op rood springt, gaat de chauffeur vol in de remmen. Ook dit moet je even weten als je in een taxi zit, zodat je je op tijd schrap kunt zetten (uiteraard zitten er geen gordels achterin). Als voetganger heb je dan even de illusie dat je veilig kunt oversteken, jij hebt immers groen, maar het afslaande verkeer mag hier door rood rijden en dus treden automatisch regel 1 tot en met 5 in werking. Kortom, het is even wennen. Zou het helpen als ik een Jane-outfitje aanschaf??

2 opmerkingen:

Henk en Esther zei

Hi Jane,
Dus wanneer ik je goed begrijp zijn er wel regels maar behoeven niet te worden nagekomen ter bevordering van de doorstroming van het verkeer.

Hm, tja ....nu heel 'Kikkerland', na een welverdiende vakantie, weer dagelijks plichtsgetrouw in het blik stapt om aan de arbeid te gaan en zich keurig houdt aan alle regeltjes welke gelden lijkt het met onze doorstroming van het verkeer toch niet zo goed te komen.
Laten we Kruyf er maar eens in gooien "Elk nadeel heb z'n voordeel"

O ja, plaats wel een foto op de site wanneer je dat pakje hebt aangeschaft.

Frans en Ricky zei

Tja, wij zijn eigenlijk ook wel heel benieuwd naar dat pakje! En.....omdat bij iedere Jane een Tarzan als stoere redder hoort, willen we ook Drik wel zien met enkel een kleine lappie. Carla heeft een goed middel dat in Frankrijk in ieder geval wel werkte (in Toulouse afgekeken van enkele chique franse dametjes): gewoon oversteken en met 2 handen in de lucht 'knipperlicht bewegingen' maken. Misschien toch eerst maar even op het droge uitproberen. Bonne chance, Frans en Ricky