donderdag 22 januari 2009

Het rode envelopje

Jazeker, daar is het weer, de kleur rood. Het is het seizoen van de rode envelopjes of de zogenaamde 'hongbao's'. De hongbao is een belangrijk onderdeel van de Chinese sociale cultuur. Uiteraard is het de bedoeling dat er geld in een hongbao wordt gestopt en men geeft elkaar dit soort enveloppen tijdens speciale gelegenheden zoals een bruiloft, geboorte, een verhuizing, maar vooral met het Chinese nieuwjaar. Het is de gewoonte om de kinderen in de familie met nieuwjaar een flink centje toe te stoppen. Voor de meeste kinderen is dit de enige bron van inkomsten waar ze het hele jaar mee moeten doen. De kindjes gaan dan ook graag de hele familie af in de hoop dat ze wat toegestopt krijgen. Maar ook ouderen die niet meer werken, ontvangen doorgaans een envelop van hun kinderen en kleinkinderen. Zodra je eigen inkomsten hebt, krijg je niets meer, dan wordt er van je verwacht dat je gaat geven. Dit gebruik is al heel oud en stamt uit de Han Dynasty. Kinderen kregen met nieuwjaar een beetje geld om de demonen af te kopen zodat ze veilig zouden zijn voor de rest van het jaar. Voor ouderen was het om de dood af te kopen, weer een jaartje erbij.
Het hele systeem van geven en nemen wordt zeer goed geadministreerd, vooral door de moeders. Hoeveel krijgt mijn kind van welke oom? Dan moet ik volgend jaar dat nichtje ook zoveel geven. Op een bruiloft is het de bedoeling dat je je naam op de envelop zet. Gever en bedrag worden keurig genoteerd en op een dag kun je hetzelfde bedrag terugverwachten, bijvoorbeeld op je eigen bruiloft of bij een andere gelegenheid. Maar soms worden er ook kado's uitgewisseld in plaats van geld. En dat maakt het geheel best ingewikkeld: hoeveel in genoeg? Hoeveel gaf die persoon mij in het verleden? Hoeveel kunnen we terugverwachten in contanten, gunsten, voordeeltjes of geschenken in de toekomst van de andere persoon? Per saldo wordt niemand er echt wijzer van, want niemand haalt het in zijn hoofd om alleen maar te ontvangen, dus het geld wordt alleen maar doorgeschoven. Een beetje zoals hetzelfde briefje van vijfentwintig dat jaren door dezelfde familie circuleert als verjaardagsgeld. Tristan is inmiddels ook helemaal op de hoogte van de hongbao en hij vindt het wel wat. Hij heeft zijn eerste rapport gehad op school, met een rood envelopje en het is natuurlijk wel de bedoeling dat daar iets ingestopt gaat worden!

Voorlopig komen er even geen avonturen meer uit het Verre Oosten, morgen stappen we op het vliegtuig voor drie weken Nederland, dus wie weet...tot ziens!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hee Taliet,

wij wensen jullie een goede en voorspoedige vlucht en geniet van die paar weken in Nederland. Jullie nemen wel een extra lege koffer mee, waar dan de spullen van de bas van der Heijden of Appie Heijn inpassen??

Een fijne Vakantie

Rebecca en Levent