donderdag 8 januari 2009

Jonge boefjes

Het mag bekend zijn dat straffen voor criminele acties in China niet mals zijn. Iedereen kent de verhalen van heftige gevangenissen en het regelmatig opleggen van de doodstraf. Krijg je in Nederland 'maar liefst' twee jaar cel wanneer je iemand op Koninginnedag zomaar doodslaat met een klauwhamer, hier in Shanghai heeft onlangs een vrouw de doodstraf gekregen omdat ze de echtgenote van haar ex-minnaar en diens baby-tje van 8 maanden had overgoten met accuzuur, omdat de man in kwestie toch bij zijn gezin wilde blijven. Gevolg: de baby is voor het leven blind en voor 80% verbrand, de moeder mist een oog en is verminkt in het gezicht en op het bovenlijf. Is de doodstraf terecht in zo'n geval? Zeg het maar...
Jeugdcriminaliteit komt hier niet veel voor, maar als het al voorkomt, dan gaat men er zeer serieus en keihard mee om, maar wel op een opbouwende manier. Normaal staat een veroordeelde in de rechtbank waar de rechters op een verhoging zitten. Ongetwijfeld intimiderend voor een jong persoon. Minderjarigen zitten daarom aan een ronde tafel met de rechters en met hun ouders en tezamen proberen ze het boefje weer op het rechte pad te krijgen. Voor de zitting verdiepen de rechters zich in de achtergrond, familierelaties en sociale banden van de minderjarige zodat ze kunnen bepalen wat de beste manier is om hem of haar te 'heropvoeden' en het geen draaideurcrimineel wordt.
Zomaar eens een verhaal uit de krant: een jongen van 16 verdient 1.000 yuan ( 120 euro) per maand als hulpje in de garage van een appartementencomplex. Zijn vriendin raakt zwanger en hij raakt in paniek, want ze kunnen de baby niet onderhouden en hij schaamt zich om financiele hulp aan zijn ouders te vragen. Dus steelt hij een camera, rijbewijs en een tankpas van een van de bewoonsters van het complex. Hij eist losgeld, de eigenaresse heeft medelijden met hem en geeft hem het geld. Maar dan slaat hij door en steelt hij de auto van dezelfde vrouw en eist 5.000 euro losgeld. Nu moet ze wel naar de politie stappen en de jongen wordt opgepakt. Tijdens de zitting valt hij zijn ouders snikkend in de armen als de rechters hem een video laten zien van zijn pasgeboren zoontje. Hij mocht als straf namelijk niet bij de geboorte zijn. Omdat hij er heel erg spijt van heeft, krijgt hij 'slechts' 10 maanden jeugdgevangenis. Hard? Jazeker, maar ik denk dat hij het nooit meer in zijn hoofd haalt om zo'n streek uit te halen.

1 opmerking:

Ma de Zeeuw zei

en zo kijken wij,door jouw schrijverij, steeds verder in de "keuken" van de Chineese politiek. Interessant!