maandag 19 januari 2009

Koeiengekte

Nu eens geen gekke koeienziekte, maar maffe koeiengekte. Het jaar van de Os staat trappelend en snuivend voor de deur en de Chinezen worden er langzaam maar zeker heel zenuwachtig van. Chinees Nieuwjaar is de happening van het jaar waar iedereen al weken naar uitkijkt. De voorbereidingen zijn al tijden bezig en er is geen ontsnappen aan. Alles wordt versierd, bij de winkels verrijzen immense koeienbeelden, de winkels hangen vol met allerhande decoraties en traditionele benodigdheden en men doet heel, heel, heel veel boodschappen. Bij de Carrefour is het als de dag voor Kerst bij de Albert Heijn, maar dan een beetje gekker. Nieuwjaar is ook een van de weinige gelegenheden dat de hele familie traditiegetrouw bijeenkomt en dat betekent dat veel mensen moeten reizen. Shanghai is dan ook aan het leeglopen. Huishoudelijk personeel, chauffeurs, bouwvakkers en andere werkimmigranten laten de boel de boel, halen de volgespaarde sok leeg en vertrekken naar huis, soms dagen reizen verderop. Als je nu ergens heen moet, moet je dat goed regelen van te voren, want alles is volgeboekt, de treinkaartjes zijn op en de chauffeurs zelf zijn er niet meer. Menig expatdame zit met de handen in het haar omdat de ayi niet meer komt strijken en jeetje, nu moet men zelf voor de kinderen zorgen, het is toch wat.

Alles wat je altijd al wilde weten over het Chinese Nieuwjaar:
Het jaar van de Os: op 26 januari gaat het jaar van de Rat over in het jaar van de Os en op 14 februari 2010 maakt de Os plaats voor de Tijger. De wissel naar een nieuw jaar is nooit op dezelfde dag, het ligt eraan wanneer de maan op een bepaalde stand staat. Alle dieren van de Chinese horoscoop hebben bepaalde sterke punten, maar ook zeker heel veel zwakke punten. Sommige dieren zijn erg populair zoals de Draak (het enige fabeldier) vanwege de geboren leiderscapaciteiten en het Varken, omdat mensen met dit sterrenbeeld veel welvaart en geluk zullen hebben. Het gevolg is dat echtparen zoveel mogelijk proberen te plannen wanneer een kindje wordt geboren. Er zijn dus relatief veel varkens en draken, waardoor de concurrentie binnen die leeftijdsgroepen groter is op langere termijn en het effect van de karaktertrekken een beetje teniet wordt gedaan.
De Os (of Buffel): mensen onder het sterrenbeeld Os staan bekend als harde werkers, zijn principieel, zachtaardig en geduldig en hebben het vertrouwen van anderen. Hoewel ze meestal niet al te veel zeggen, kunnen ze heel erg kwaad worden als ze te ver geprovoceerd worden en dan zijn ze niet meer te stoppen. Ze zijn vaak koppig en dulden geen tegenspraak.
Bekende Ossen: Walt Disney, Majoor Bosshardt, Jan Wolkers, Lady Diana, Frans Bauer, Barack Obama, Jack Nickolson, Margareth Thatcher, George Clooney en... Hendrik Cornelis de Zeeuw.
Vuurwerk: Volgens een hele oude legende komt op nieuwjaar het monster Nianshou uit de hemel om de mensen op te eten. Maar Nianshou is bang van harde geluiden en hij houdt ook niet van de kleur rood. Vandaar dat de Chinezen het monster te lijf gaan met roodgekleurd vuurwerk. Was tie nou bang geweest van blauw, dan had je op nieuwjaarsdag waarschijnlijk een blauwe stoep gehad!
De kleur rood wordt trouwens in alles doorgetrokken, want rood is geluk. Kinderen en volwassen dragen zoveel mogelijk rood in deze dagen en sommige van de dames dragen zelfs het hele jaar door rood ondergoed wanneer het hun jaar is. Alle koetjes hebben nu dus rode slips aan...zegt men. Jammer nou voor mijn man dat mijn sterrenbeeld, het Varken, pas weer in 2019 aan de beurt is!
Met de nootjes op de bank: En tot slot, sommige tradities zijn overal hetzelfde; stemt half Nederland nog ieder jaar braaf af op de Oudejaarsconference, hier in China is het de traditie om met de hele familie naar het speciale nieuwjaarsgala van de Chinese staatstelevisie te kijken, terwijl de noodles, nootjes en andere bergen eten naar binnen gewerkt worden. Vorig jaar keken maar liefst 700 miljoen mensen naar dit televisieprogramma dat s-middags begint en de hele nacht doorgaat.

Dit jaar lopen we het echte feest mis omdat we in Nederland zijn, maar volgend jaar zullen we zeker live verslag doen van dit bijzondere spektakel. Xin nian kuai le!

2 opmerkingen:

Frans en Ricky zei

Super foto's Talitha! Misschien wel jammer dat jullie nu het grote feest mislopen, maar dat kan ons nu eens niets schelen..........wij zijn eerlijk gezegd heel erg blij dat we jullie alle 4 binnenkort weer 'op ware grootte' kunnen zien en niet via een klein pc schermpje ;-))

Ma de Zeeuw zei

Nou, nou, die Drik tussen de wereld machten. Je zult ongetwijfeld karaktertrekken herkennen. En ik sluit me bij Ricky aan. Lekker pu, jullie zijn mooi bij ons!