zondag 14 december 2008

Appeltaart en een spirituele wandeling

Hiephiep, papa was afgelopen donderdag 35 geworden. Aangezien hij vorige week in Taiwan zat, vierden we het dit weekend. Bij bakker Bastiaan had ik een oud-Hollandsche appeltaart besteld en samen met Tristan hadden we de kamer versierd en kadootjes gekocht. Heel gezellig allemaal.
Zondag was het weer prachtig weer en met Ron, Fan en Joshua gingen we naar SheShan, het natuurgebied een eindje buiten Shanghai. Dit gebied is vernoemd naar de berg SheShan die daar ligt en je kunt daar goed wandelen. Helemaal boven op de berg hebben de verschillende culturen elkaar weer mooi gevonden. Halverwege begint een eindeloze rij trapjes die eindigt bij een Boeddhistische pagode. Nog een stukje hoger is de moderne sterrenwacht en helemaal op de top staat de Lieve Vrouwe basiliek van SheShan, de grootste christelijke kerk van Oost-Azie. De oorsprong van de kerk stamt uit 1863 en rond 1920 had de kerk haar huidige grootte bereikt. Tijdens de culturele revolutie is de kerk en vooral de kunst bijna compleet verwoest. De bisschop verdween voor 30 jaar in de gevangenis en werd vervangen door een door de Partij aangewezen communistische variant die nooit erkend is door het Vaticaan. Inmiddels is alles weer gerestaureerd en in mei van dit jaar heeft paus Benedictus de kerk, vanuit Rome, opnieuw gezegend. Het was redelijk rustig, wat toeristen maar ook wat pelgrims die al biddend op de knieen de hele weg naar boven aan het afleggen waren. Het is toch wel vreemd om ineens de voor ons zo bekende religieuze plaatjes te zien, maar dan met Chinezen die met een bijbeltje in gebed verzonken zijn voor een Mariabeeld, in plaats van met de wierrookstokjes bij Boeddha.
Via een mooi bamboebos zijn we weer helemaal naar beneden gelopen en daarna zijn we uitgebreid gaan eten in het Meridienhotel wat er vlakbij ligt. Iedereen had flink honger gekregen en zelfs de mannetjes hebben meerdere bordjes leeggegeten van het buffet.

2 opmerkingen:

Ma de Zeeuw zei

Wat een mooie verhaal om te lezen.
Soms ben ik toch wel een beetje "jaloers"hoor. Door alles wat jullie meemaken krijgen ook wij een prachtig actueel beeld van een stukje huidig China.
Ook leuk dat je deze dingen weer met leeftijd genoten kunt delen daar. Geeft toch een stukje meerwaarde lijkt me zo.
Fijne vakantie. Ma

Ingrid Stokman zei

Inderdaad weer een prachtig verhaal. Enneh... Drik, jonge blom, van harte met je 35e verjaardag!

Groetjes,
Ingrid
(van een zeer respectabele leeftijd, want gebooren in augustus in het jaer onzes heeren neegentienhonderd ende zeeventig)