woensdag 12 november 2008

Apenstreken

Het was belachelijk mooi en warm weer vandaag, 24 graden op 12 november. Na de middag ben ik met Sophie naar de Shanghai Zoo gegaan. De dierentuin hier is ongelofelijk groot. Het is eigenlijk meer een park, waar zo links en rechts dierenverblijven zijn en het lukt bijna niet om alles in 1 dag te bekijken. Ik was hier in april geweest en daarna eigenlijk niet meer, dus het was een mooi middagje om weer eens een stukje van de Zoo te bekijken. Maar zoals ik dat altijd heb met dierentuinen, kwam na een tijdje toch mijn haat-liefde verhouding met deze uitvinding weer boven drijven. Als je eenmaal in Afrika bent geweest, en de natuur daar hebt gezien, kom je daar niet meer van af denk ik. Aan de ene kant is het heel goed dat er dierentuinen zijn: onderwijs, bewustwording bij kinderen, kennisverbreding en fokprogramma's. Aan de andere kant blijven het toch eigenlijk dierengevangenissen, zeker als het dierentuinen van de oude stempel zijn. De Shanghai Zoo is hard bezig om te moderniseren naar diervriendelijke maatstaven. Er wordt volop gebouwd aan verblijven zonder tralies, waar de dieren niet al te dicht bij de mensen hoeven te komen en zich kunnen verstoppen als ze daar behoefte aan hebben. Zo zitten de gorilla's en de chimps bijvoorbeeld al in prachtige, hele grote verblijven. Maar ja, ze kunnen ook niet alles tegelijk natuurlijk, dus de rest van de apenverzameling heeft nog minder geluk. Kleine ouderwetse traliekooien, geen speeltjes of klimtoestellen en ze zitten daar maar een beetje. Het publiek kan ook veel te dicht bij het gaas komen, met alle gevolgen van dien. Ik ben er maar niet te lang gebleven, want ik ergerde me dood aan de Chinese bezoekers. Wat het is weet ik niet, ze hebben absoluut geen respect voor de dieren, ze hebben het niet geleerd of ze denken er niet bij na, maar overal lag plastic in de kooien van etenswaren die ze de apen hadden gegeven. Ze staan te gillen en tegen de tralies te meppen om lollig ofzo te doen. Ik zag diverse mensen snoepjes met verpakking en al door de tralies duwen, niet te geloven! Tsja en dan kan ik me er wel mee gaan bemoeien, maar dat leek me ook niet zo'n goed idee. Wat ik dan niet snap van zo'n dierentuin is dat ze er niet een paar oppassers bij zetten die mensen aanspreken en uitleggen wat voor ellende ze veroorzaken met hun gedrag. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn? Als je hier in een openbaar park je grote teen op het grasveld zet, heb je gelijk een suppoost in je nek dat je echt niet op het gras mag, dus waarom hier dan niet? Hopelijk worden de kinderen van nu wijzer opgevoed op school.
Afijn, ik ben maar doorgelopen en we hebben een hele tijd bij de grote katten gezeten, want die lagen lekker in het zonnetje te showen zodat ik fijn foto's kon maken. Om kwart voor 3 mocht ik via de dienstuitgang naar school lopen en heb ik Tristan opgehaald. Dat was even een verrassing! Via hetzelfde hek mochten we ook weer naar binnen en daarna hebben we nog tot een uur of vijf rondgewandeld en beestjes gekeken. De apen hebben we maar overgeslagen, die doen we wel weer als ze Guantanamo hebben gerenoveerd.

1 opmerking:

Ma de Zeeuw zei

Taliet, fijn om weer een berichtje van je te lezen. Had al muizenissen in het hoofd gehaald.
Ja, culturen verschillen en dat komt dan op een onverwacht moment weer even binnen. Toch maar Blijdorp dan. En Afrika, ja als je dat virus hebt opgelopen is alles "te krap"bemeten. Liefs ma.