zondag 9 november 2008

Zondag seniorendag

Als je hier een tijdje rondloopt, gaat het ineens opvallen: waar zijn alle Shanghainese senioren? Op straat zie je ze nauwelijks en rolstoelen, rollators of scootmobielen heb ik hier echt nog nooit gezien. Nu is dat niet zo gek, want het is voor een mindervalide compleet onmogelijk om je hier door het verkeer te bewegen. Oversteken zou rampzalig zijn, maar ook bij stoepen, winkels en eigenlijk alle openbare ruimtes is totaal geen rekening gehouden met mensen die niet kunnen klimmen, springen of uitwijken. Met de kinderwagen is het al een hele klus om te komen waar ik wil zijn en ik heb inmiddels aardige spierballen ontwikkeld van het tillen van de buggy; trap op, trap af, hoge stoep, putten, fietsen breeduit op de stoep, onverklaarbaar geplaatste lantaarnpalen (middenop dus), asociaal geparkeerde auto's, enz. Maar los van dit alles, je ziet erg weinig grijze haren op straat. Dan vraag je je toch af:
- worden de mensen hier gewoon niet oud door alle gevaren die ze moeten trotseren?
- mag je na een bepaalde leeftijd niet meer naar buiten voor je eigen veiligheid?
- krijgen oude niet-productieve Chinezen een discreet spuitje?
- zijn er speciale seniorenparadijzen waar je na je pensioen de hele dag kan rondschuifelen zonder obstakels?
Vandaag was het na dagen regen weer lekker weer, dus we gingen naar het Zhongshan-park. En ziedaar! Ik denk dat het toch een soort van stelling twee is, want het park krioelde van de senioren. Op zondag zijn de meeste jongeren vrij en dan worden opa en oma blijkbaar lekker uitgelaten in het park. Ze waren overal; senioren die aan het dansen waren, muziek maakten, een kaartje legden, tai chi beoefenden, voor bomen aan het bidden waren, de katten voederden, ja, er waren er zelfs enkelen aan het badmintonnen. Hartstikke gezellig allemaal en tot mijn opluchting zagen ze er allemaal fris en blij uit. Er was zelfs een groepje ruige hangouderen in leren jacks en het bleek dat de scootmobiel wel degelijk bestaat! Hier rijden de stoere oude mannen op een soort quadbikes, helemaal gepimpt met stickers en handige houders voor je krukken en picknickmand. Ik ben wel blij dat deze monsterscooters blijkbaar niet voor iedereen weggelegd zijn, want als er zoveel van rond zouden rijden als in Nederland, kon ik wel binnen blijven met mijn kinderwagen!

2 opmerkingen:

Frans en Ricky zei

Hé, hé, gelukkig dat je de senioren gevonden hebt! Stel je voor, anders.....zouden wíj een echte bezienswaardigheid zijn als we op bezoek komen en die eer is toch écht weggelegd voor 'ons moppie' en haar stoere broertje.
;-)

Ma de Zeeuw zei

dat waren weer bijzondere verhalen. zowel de twintig pootjes als deze senioren dag. Trouwens het omgekeerde van Nederland. Hier zijn de jonkies vrij om leuke dingen te doen zonder de ouwetjes op zondag. Gelukkig kan dit ouwetje zelf nog uit de voeten.