dinsdag 2 december 2008

Echt HEMA!

Als je aan de Nederlanders hier, en dan vooral de Nederlandse moeders, vraagt wat ze het meest missen van thuis, staan op een gedeelde eerste plaats het Kruidvat en de oer-Hollandse HEMA. Wat ik niet wist, is dat de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (naast KLM, ING, Fortis, Hunter Douglas en uiteraard Heineken) sponsor is van de Nederlandse Vereniging Shanghai. Wat dat sponsoren verder inhoudt, weet ik niet, maar ze organiseren in ieder geval een keer per jaar een uitverkoop, zo vlak voor Sinterklaas! Vorige week kregen we een uitnodiging en het bleek in het clubhuis op een compound niet al te ver van ons vandaan te zijn. Daar moest ik eens even een kijkje gaan nemen natuurlijk. Het was geweldig weer vandaag, bijna 20 graden, dus ik ben lekker gaan lopen met Sophie. Nou wist ik niet precies waar het was, maar het was gewoon een kwestie van bepaalde types op de fiets volgen, echt waar, je haalt de Nederlanders er zo uit als je hier een poosje rondloopt (dat is altijd leuk, want mij kunnen ze blijkbaar niet zo goed plaatsen door mijn donkere uiterlijk. Dan heb ik allang gehoord dat het Nederlanders zijn en dan beginnen ze tegen mij in het Engels, altijd handig!). Onderweg kreeg ik onwillekeurig trek in een roze tompouce, maar die waren er vast niet, dus dat zette ik maar uit mijn hoofd. Eenmaal ter plaatse, bleek het aanbod niet al te groot, inderdaad geen rookworsten of tompouces, maar ik heb toch een flinke stapel kinderkleertjes, pyjama's en wat houten speelgoed op de kop getikt. Lachen hoor, sta je midden in Shanghai met een kudde kakelende expatdames (lieeeverrrrd hooooi, hoe is het met jooouuu??!!) tussen de Hollandse prijskaartjes te graaien op zoek naar de juiste maten. Babykleding was omgerekend vier euro, dus daar hoefde ik het niet voor te laten en bovendien ging de opbrengst naar een goed doel: migrantenkinderen in Shanghai. Deze organisatie is opgezet door de Nederlandse Vereniging en ik vind het idee wel mooi: onze kinderen zijn allemaal migrantenkinderen, maar ze hebben het allemaal heel goed, goede scholing, gezondheidszorg, voeding enz. Chinese migranten die hun geluk komen zoeken in Shanghai, bijvoorbeeld als bouwvakker of huishoudelijke hulp, laten hun kinderen vaak achter bij familie, maar als dat niet kan, komen ze mee naar Shanghai. Hier worden ze eigenlijk onbedoeld aan hun lot overgelaten, want de ouders werken lange lange uren en veel van deze kinderen gaan niet naar school omdat ze daar geen vergunning voor krijgen vanwege de tijdelijke status van hun ouders. Heel bizar eigenlijk. Dit project zorgt voor noodscholen en basishulp aan Chinese migrantenkinderen en het loopt erg goed. En omdat ik toch helemaal in de Nederlandse stemming was, heb ik op de terugweg nog maar even twee zakken kruidnootjes gehaald bij bakker Bastiaan, lekker hoor!

4 opmerkingen:

Ma de Zeeuw zei

Wat een geinig verhaal Taliet.
Zo groeit het Holland hous gevoel steeds meer. Gaat het weer een beetje met de kleine meid?

kus ma.

Ingrid Stokman zei

Om weer even in te haken op jouw leuke thema: wij hebben hier "op Zuid" tijdelijk El Hema (www.elhema.net).
Daar gaan we zaterdag even een kijkje nemen. Dan kunnen we bekijken hoe een Arabische Hema er uit zou zien. Halal rookworsten, Arabische serviesjes e.d.
Waarschijnlijk ook hier geen tompoezen, maar een baklavaatje op z'n tijd is ook niet verkeerd!

pa en ma zei

Wat wil je nu? 20 graden en dan Hema rookworst willen kopen? Dan hier, 3 graden en niet de deur uit durven gaan om Hema rookworst te gaan kopen. Wel leuk dat je overal de kwekkende Hollandse dames tegenkomt.Gelukkig dat je donker bent dan kan je altijd nog weg duiken als je geen zin hebt in gekwebbel.

Frans en Ricky zei

Hoe ziet een typische Nederlander er uit?

Groetjes.