zondag 7 december 2008

Knurftengedrag en hufterigheid

De gemiddelde Chinees lijdt aan het Dr. Jekyll and Mr. Hyde-syndroom. Over het algemeen is de Chinees uiterst vriendelijk, goedlachs en behulpzaam, maar als ze met 'zaakjes' bezig zijn, veranderen ze in egoistische, lompe eigenheimers. Een 'zaakje' kan vanalles zijn; boodschappen doen in de supermarkt, een taxi aanhouden, in de rij staan bij het postkantoor, met de metro mee, maakt niet uit, als het maar iets is wat ze op dat moment voor zichzelf aan het doen zijn. Als je je hele leven deel uitmaakt van een maatschappij met meer dan een miljard mensen, en er altijd het risico is dat iets 'op of vol' is, ga je je misschien vanzelf zo gedragen, maar een vleugje Engelse beleefdheid (after you en stay in queue) zou hier geen kwaad kunnen. In het begin kwam het bij mij geregeld voor dat ik op straat botweg de pas werd afgesneden, in de supermarkt iemand pal tussen mij en het schap ging staan terwijl ik iets aan het zoeken was, men de scooter breeduit op de stoep parkeerde terwijl ik net aan kwam lopen, of gewoon ijskoud voor me ging staan bij welke rij dan ook. Je denkt dan, dat dat ligt aan je buitenlanderschap, maar volgens mijn Chinese lerares ben ik gewoon te aardig. Ik moest hard lachen, want als er nou ergens de stoom van uit mijn oren komt, is het dat soort acties (zie het taxi-incident van een tijdje terug), en dan ben ik echt niet vriendelijk, maar zij zei dat ik vooraf een nog grimmiger gezicht moet opzetten en al mijn basisbeginselen van beleefdheid voor vier jaar in de kast moet hangen. Gewoon mensen voor hun poten rijden met de kinderwagen, doorduwen bij de kassa en pro-actief uitstralen, 'niet dollen met mij'. Mijn lerares heeft zelf een engelengezichtje en is best verlegen, en zij is in het openbaar ook altijd de klos, dus het heeft er niets mee te maken of je wel of geen Chinees bent. Maar ik ga het leren hoor.
Een paar weken geleden moest ik naar het postkantoor. Er waren drie balies open, bij iedere balie was iemand bezig en ik was de eerstvolgende. Dacht ik. Balie 1 was nog bezig, er komt iemand binnen, gaat gewoon naast die klant staan en begint tegen de beambte te zeggen wat hij wil. Hij negeerde dus zowel de klant die al aan de beurt was als mij. OK, laat maar, ik ben toch zo bij die andere balie aan de beurt. Nee zeg, komt er van de andere kant nog zo'n joker aan en die doet precies hetzelfde! Omdat ik dan met de kinderwagen ben, kan ik er niet even snel tussen duiken, dus de bloeddruk ging weer even omhoog. Enfin, vorige week ging ik met een enorme stapel kerstkaarten naar hetzelfde postkantoor en het was bizar druk. Balie 1 bleek ineens alleen voor pakjes, balie 2 voor post, en balie 3 was dicht. Ik had er ongeveer tien voor me en je lacht je rot. Degene die aan de beurt is, staat uiteraard voor de balie, maar dan staan er nog vijf naast te dringen en mee te kijken met wat er allemaal gebeurt. Zodra de persoon klaar is, duiken ze allemaal op de postbeambte met hun 'zaakje' en de beambte pakt zonder te kijken een brief ofzo aan. Volgende ronde. Hier had ik dus echt geen zin in en ik ging in guerilla-modus. Bij de pakketbalie stond maar 1 mannetje en die was een formulier aan het invullen. Dus ik ga lekker naast hem staan en leg een klein stapeltje kaarten op de balie. Ja hoor, de beamte nam ze aan! Mooi. Ja, dat is allemaal voor Holland. Tien stuks? Oh kijk nou eens, hier heb ik er nog drie voor andere landen, mag dat ook? Fijn dank je. Ach jaaa...... laat ik nou nog een hele stapel hebben voor Holland! Haha, nu durfde hij me niet meer weg te sturen, dus de kaarten werden geteld en ik kreeg netjes een factuur. Pakjesklant was inmiddels klaar met zijn formulier, maar die moest nu op mij wachten totdat ik had betaald. De rij bij de gewone post was nog net zo'n bende als toen ik binnenkwam, dus met een groot triomfgevoel ging ik weer naar buiten. Ik hoor er al helemaal bij hier! Enne ...mochten de kaarten er nou nog niet zijn binnenkort, dan heeft de beambte ze waarschijnlijk in de prullenbak gegooid toen ik de deur uitwas.

4 opmerkingen:

Ma de Zeeuw zei

Dacht aan ons tripje naar New Castle vorig jaar. Daar keek ik mijn ogen uit bij de inpak balie.
Netjes achter de streep tot dat de vraag kwam "next please". Heel wat anders dus.
En al komt de kaart nooit, genoten van je verhaal heb ik wel.

Ingrid Stokman zei

Nou, die postbeambte heeft z'n werk uit-ste-kend gedaan! Zojuist viel jullie prachtige Chinese kaart (je weet, het kan ons niet Chinees genoeg zijn) keurig op de mat!
Ik ben benieuwd hoe snel het de andere kant op gaat!

pa en ma zei

Een erg leuk stukje,je avonturen op het postkantoor. Die beamte is vast een beetje geschrokken van zo'n brutale buitenlandse.Maar goed dat Sophie haar huiluurtje niet had want met twee boze dames zit straks het hele postkantoor onder de balie als jullie binnenkomen. Het heeft wel geholpen want de mooie kaart is aangekomen.

Marleen en Matthijs zei

Hoi Talitha,
Bedankt voor je kaartje! Ja ja, hij is aangekomen!
Ik heb net lekker je verhalen gelezen! Leuk om te zien/horen hoe het met jullie gaat!
Met ons alles super, Sietse is alweer 1 jaar geworden vorige week! Huis is af, dus wat wil je nog meer?
Alvast fijne dagen!
groetjes Marleen, Matthijs en Sietse