donderdag 12 februari 2009

Column 6: Frietverdriet

Het gezegde ‘Chinezen eten alles met poten, behalve de tafel’, klopt helemaal. Maar ook alles wat vliegt, kruipt, groeit, bloeit, krioelt of glibbert komt na een creatieve receptuur smakelijk op je bord te liggen. Als je van lekker eten houdt, is Shanghai een waar walhalla. De Chinezen zelf zijn dol op eten en ze lijken er de hele dag mee bezig te zijn. Eten is een cultuur: naar de markt, ruiken, keuren, proeven en koken. Overal zijn restaurantjes of andere eetgelegenheden en er zit altijd volk. Of je er nou s-morgens om acht uur langs loopt, of s-avonds om een uur of tien, altijd zijn er mensen druk doende om met hun stokjes het ene na het andere uitbundige gerecht naar binnen te werken. Eten is sociaal contact: geen business-deal zonder overdadig diner, geen familiebijeenkomst zonder vijf dagen voorkoken in de keuken van oma.
Qua soorten eten is de keuze onuitputtelijk. Ben je de Chinese keuken even beu, dan kun je terecht bij ieder ander land van de wereld: van cheeseburger tot curry, van bobotti tot schnitzel, alles is ruim vertegenwoordigd. We hebben verderop zelfs een bakker Bastiaan die ons van pepernoten, oma’s appeltaart en erwtensoep voorziet.
Maar toch…af en toe mis ik hier iets. Ik loop ergens door de stad en er bekruipt me een vaag gevoel van heimwee. Ik krijg trek in iets dat ik hier echt niet kan kopen. In gedachten kom ik bij station Beurs de metro uit en ik loop richting Donner. In de verte glimt mijn bestemming me al tegemoet. Mijn neus zegt me dat ik er bijna ben... Vrolijke jonge verkoopsters met blozende appelwangen vragen al vanaf tien meter wat ik wil bestellen en even later scheppen ze de goudgele patatters voor me in een gezellige blauw-wit geblokte puntzak. Frietmix erbij mevrouw? Ja graag!
Geachte meneer Ladage, lieve Bram. Wanneer kom je een mooie frietkraam neerzetten op People’s Square? Ik weet zeker dat het een doorslaand succes gaat worden. Gewoon geblokte eetstokjes laten maken, een extra paar teentjes knoflook door de saus roeren en je zit gebakken. Ik ga alvast voor je lobbyen voor een plaatsje in het Rotterdampaviljoen op de Expo 2010. Enne…vergeet je de frietmix niet? Dank je wel...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Owww, dan moet ik mee gaan lobbyen..
Bram Ladage hier in Karlsruhe zou ook niet slecht zijn :-)

Andrea zei

Lieve Talitha,
Had ik je een reactie gemaild, moest ik me eerst weer opgeven bij google..Pff, ik ben ook zo blond he? Daarna was mijn berichtje natuurlijk verdwenen en kon ik weer overnieuw beginnen.
Enfin, ik vond het heel erg gezellig en leuk om je weer even te zien! Van harte met Sophie en ook voor jou alvast een hele fijne verjaardag! Ik ga je blog bijhouden en je vaker een reactie sturen. Het frietverhaal vond ik geweldig! Jammer dat ik je niet een zak van die goudgele jongens op kan sturen..Maar goed, als je weer in Nederland bent gaan we samen een lekkere zak scoren, goed?
Dikke kus, Dré xxxx

Ingrid Stokman zei

Ladies en gentlemen, she's back on the blog!
Veel plezier tijdens jullie feestweekend morgen en overmorgen als de dametjes beiden jarig zijn!

Liefs,
Ingrid