maandag 6 april 2009

Graven poetsen

Deze week hadden we een lang weekend. De scholen, kantoren en de banken waren gesloten, want het was Qingming Festival, oftewel tomb sweeping day, oftewel de dag dat iedere familie het graf van de voorvaderen schoonmaakt. Omdat veel mensen vaak ver moeten reizen, geeft de regering een extra vrije dag na het weekend. De Chinezen zijn dan ook massaal op pad; als het enigszins mogelijk is om het graf te bezoeken, dan doen ze dat. Is het echt te ver weg, dan is er altijd wel een familielid die instructies en geld krijgt om de rituelen uit te voeren. Maar ook bij deze traditie is de moderne tijd aangebroken. Steeds meer families richten een speciale blog in waar de voorouders herdacht worden met foto's, anekdotes en wensen. Het heeft dan misschien niet de charme van het fysiek bij elkaar zijn, maar als je familie over zo'n groot land verspreid is, kinderen ver weg studeren of misschien wel in het buitenland wonen, is het een slimme manier om toch aan de traditie te voldoen.
Naast het schoonmaken van het graf, worden er gebeden opgezegd voor de overledenen, thee en voedsel geofferd en wordt er papieren namaakgeld verbrand. In het hele land waren er ongeveer 120 miljoen mensen op de been en dat zorgde net als met het Chinese nieuwjaar voor grote verkeersdrukte. Alleen al in Shanghai hebben zo'n 2,6 miljoen mensen een bezoek gebracht aan een begraafplaats, die deze dagen dag en nacht open waren. De gemeente had alle tolpoorten opengezet, zodat het verkeer beter door kon stromen, maar de ring stond de hele dag muurvast.
De mensen die niet naar een begraafplaats gaan, maken van de gelegenheid gebruik in de stad op stap te gaan, dus het was gewoon overal erg druk. Wij zijn maar lekker thuis gebleven, het was prachtig weer en Tristan is de hele dag druk geweest met zijn skelter en met nieuwe vriendjes maken. Hij heeft er weer drie Mexicaanse en een Italiaans vriendje bij en dat liep af en aan over de compound, de speeltuin en onze tuin. Gezellig hoor.

foto mensen, Shanghai Daily

2 opmerkingen:

Frans en Ricky zei

Wat een leuke trip hebben jullie gemaakt zeg! We lopen nog een beetje achter met reageren, maar zijn nu weer helemaal bij.... En wat een prachtige foto's Talitha, vooral de zwart-witte zijn echt super. Maar het leukste zijn toch die van de kids ;-)) Grappig, Sophie in de draagzak en Tristan met zijn zebrabrilletje. We bellen morgen, zien ook dat je het al een paar keer geprobeerd hebt en zondag waren jullie weer niet in de lucht. Komt goed. Liefs Frans en Ricky

Ma de Zeeuw zei

ik zit hier bij Hans voor de sport even te lezen. Ik vind die tradities toch wel mooi en indrukwekkend. Tegelijk denk ik aan mijn eigen "traditie", rustig op de fiets naar de begraafplaats en met het oog op Pasen mooie teerblauwe vergeetmijnietjes gepoot op het graf van pa. Het is goed zo! Liefs Ma.