woensdag 29 april 2009

Oranje elite

Hoezee, de Majesteit viert weer haar verjaardag. Als trouwe Hollanders hebben wij natuurlijk de vlag buiten gehangen vanmorgen, maar daar laten we het dan ook bij. Gisteren was er een receptie op het consulaat met haring en oranjebitter, maar dat hebben we even overgeslagen, je moet het ook niet overdrijven nietwaar! Wat nou wel leuk was geweest, was Koninginnedag voor de kinderen. Dat was vorige week zondag. Via de Nederlandse Vereniging hadden we een uitnodiging gehad voor een spelletjesmiddag, sponsorloop en vrijmarkt speciaal voor de kinderen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar dat weekend had Sophie koorts en Tristan was ook niet echt lekker. Bovendien ging het in de loop van de middag traditiegetrouw plenzen en stormen, dus we waren niet geweest. En dat was maar goed ook, want ik denk dat mams anders ernstige ruzie had gehad. Een deel van de activiteiten zoals de spelletjes en de vrijmarkt waren (achteraf gezien)georganiseerd door de Oranje Draak. Dit is een organisatie die Nederlandse kinderen naschools Nederlands onderwijs biedt op de diverse internationale scholen hier. Er is veel aandacht voor taal en lezen, en cultuurzaken (geschiedenis, koningshuis, Jip en Janneke enz). Best goed denk ik voor sommige kinderen, bijvoorbeeld die hier geboren zijn en Nederland alleen kennen van een vakantie of die 1 Nederlandse ouder hebben. Voordat we hier naartoe kwamen, hadden we ons er ook nog in verdiept, maar voor Tristan vonden we alle andere nieuwe dingen wel even genoeg; eerst maar eens Engels leren, goed Nederlands en wie Jip en Janneke zijn leert hij wel van zijn moeder thuis. Enfin, diverse andere kennissen waren wel naar de Koninginnedag geweest, kindertjes hadden hun speelgoeddozen eens omgekeerd, prijsjes geplakt en het verkoopkleedje gestreken. Maar eenmaal ter plekke bleek dat je alleen mocht meedoen als je een leerling was van de Oranje Draak. Belachelijk! Zij hadden het georganiseerd en dus was het alleen voor draakjes. Diverse vaders en moeders konden hun huilende kinderen weer mee naar huis nemen en een rel was geboren, want blijkbaar was dat ook niet bekend bij de Nederlandse Vereniging.
Wellicht leren ze de kindjes in de eliteklasjes niet dat Koninginnedag van oorsprong een volksfeest is, bedoeld voor iedereen, jong of oud, draakje of geen draakje. Of zou de nadruk toch liggen op koloniale geschiedenis? Toch eens even met Trix bellen wat zij ervan vindt.

Uiteraard is ieder leed altijd weer relatief. Ook hier in China is het bloedbad in Apeldoorn voorpaginanieuws en heeft iedereen op internet of op CNN de beelden gezien. Niet te bevatten hoe diep iemand kan zinken om zoveel verdriet te veroorzaken. Weer een zwarte regel op de alsmaar langer wordende lijst bizarre gebeurtenissen in het beschaafde Holland.

Geen opmerkingen: